Blagoslov Pastoralnog centra

Blagoslov Pastoralnog centraVaraždinski biskup mons. Marko Culej blagoslovio je na prvu nedjelju Došašća 30. studenoga novi pastoralni centar župe sv. Martina u Podturnu u Donjomeđimurskom dekanatu.

Blagoslov Pastoralnog centraUoči svečanog blagoslova biskup Culej predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Martina u Podturnu zajedno s domaćim župnikom vlč. Josipom Pivarom, voditeljem HKM u Koblenzu mons. Alojzijem Petrovićem, te župnicima u Vratišincu i Dekanovcu preč. Josipom Horvatom i vlč. Ivanom Mikulanom.
Izražavajući dobrodošlicu varaždinskom biskupu, župnik Pivar kazao je kako župna zajednica početak nove crkvene i liturgijske godine obilježava blagoslovom novog duhovnog doma u kojem će njegovati zajedništvo, prijateljstvo i ljubav.

Blagoslov Pastoralnog centraPozdravljajući mnoštvo vjernika biskup Culej pozvao je okupljene da svečanom euharistijom zahvale Kristu na plodonosnom zajedništvu iz kojeg je niknuo novi pastoralni centar u kojem će se okupljati rastući u ljubavi prema Bogu i dobroti prema bližnjemu.

Govoreći u homiliji o značenju Došašća, varaždinski biskup istaknuo je kako ono podsjeća ne samo na Kristovo rođenje u Betlehemu, već poziva vjernike da srca priprave i za drugi Gospodinov dolazak na koncu svijeta kada će svi morati odgovoriti na koji su način živjeli i jesu li činili dobro, ispravno i pravedno u svim onim slučajevima kada su to mogli učiniti. Pritom je kazao kako je Došašće vrijeme darivanja, ali za vjernike darivanje dobrote i ljubavi treba biti iznad materijalnog darivanja. Stoga je biskup pozvao nazočne da ovo radosno i blagoslovljeno vrijeme iščekivanja uoči Božića iskoriste da se otvore Kristu kako bi se zahvaljujući njihovoj otvorenosti i vjeri Isus rodio u srcima njih samih i njihovih bližnjih, da bi bili spremniji na međusobno zajedništvo, pa i žrtvovanje jednih za druge bude li to potrebno.

Blagoslov Pastoralnog centraNakon misnog slavlja svečana procesija, u kojoj su sudjelovali i vatrogasci iz domaćih društava, iz crkve je krenula prema obližnjem pastoralnom centru, koji se nalazi u susjedstvu župne kuće u samom središtu mjesta.

Blagoslov Pastoralnog centraPrigodan program izveli su članovi pjevačkog zbora KUD-a Podturen i domaćeg župnog zbora pod ravnanjem prof. Vlade Mihaljevića, a zatim su sve prisutne pozdravili član župnog odbora Martin Mikac i župnik Pivar. Istaknuli su kako je gradnja pastoralnog centra započela prije tri godine, a u izgradnji i uređenju sudjelovali su sami župljani i mnogobrojni donatori.

Pritom je odbornik Mikac podsjetio kako je u proteklih 12 godina, otkad župu vodi vlč. Pivar, cjelovito obnovljena župna crkva, nabavljene su nove orgulje i zvona, uvedeno je grijanje te je uređena župna kuća. Župnik Pivar napomenuo je kako se kroz gradnju novog duhovnog doma svih župljana izgrađivalo i njihovo zajedništvo dodavši kako on predstavlja njihov zajednički uspjeh, radost, ali i brigu.

Blagoslov Pastoralnog centraBlagoslivljajući novi pastoralni centar, posvećen zaštitniku župe i župne crkve svetom Martinu biskupu, mons. Culej kazao je kako blagoslivlja i sve one koji su ga gradili, sve dobročinitelje, kao i one koji će ga koristiti. Pozvao je župnu zajednicu da centar ne bude samo ukras njihovog sela, već da se u njemu okupljaju učeći da u njihovim srcima, obiteljima i domovima bude više mjesta za Krista, odnosno ljubav samu.

“Budite ljudi koji će darivati i voljeti život, te odgajati svoju djecu u duhu vjere u Boga i dobrote prema bližnjem jer čovjek je stvoren da ljubi i bude ljubljen. Neka ovo bude mjesto vašeg zajedništva, prijateljstva i ljubavi”, istaknuo je biskup prilikom blagoslova i otvorenja pastoralnog centra, koji će prvenstveno služiti mladima, ali i za ostale pastoralne potrebe.

Nakon blagoslova župnik Pivar otkrio je prigodnu natpisnu ploču koja podsjeća župljane da im služi za druženje i prijateljstvo.

Za sve okupljene nakon svečanosti priređena je okrijepa uz druženje u pastoralnom centru, koji u dvije etaže ima površinu od 240 kvadrata.

……………………………………………………………………………..
(izvor informacija – web stranica Varaždinske biskupije)

Kreirano: 17. Veljača 2011.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856