Prvi sinodalni sastanak

Prvi sinodalni sastanak u Župi sv. Martina u Podturnu

U petak, 18. ožujka 2022., u Pastoralnom centru sv. Martina u Podturnu održan je prvi sinodalni sastanak u kojemu je sudjelovalo 45 osoba. Sastanak je vodila gđa Dušanka Berdin uz asistenciju gđe Sanje Nedeljko i gđe Manuele Cerovec.

Sinodalni sastanak započeo je pjesmom „Od sva se četiri vjetra” koju je izveo Župni zbor pod ravnanjem gospodina Stjepana Horvata. Uvodnu riječ održao je župnik Josip Pivar. Zahvalio je svima na odazivu i dolasku u velikom broju. Potaknuo je vjernike na aktivno sudjelovanje i na otvorenost srca. Zamolio je sve neka ispune Upitnik za sve vjernike i sudionike sinodskog hoda Varaždinske biskupije. Župnik je zatim predvodio Molitvu za Sinodu koju su već mnogi nazočni znali napamet.

Gđa Dušanka Berdin predstavila je dosadašnji tijek Sinode koju je otvorio papa Franjo 10. listopada 2021. euharistijskim slavljem u Bazilici sv. Petra u Rimu. Syn hodos u prijevodu znači zajednički hod, dakle slaviti sinodu znači hoditi istim putem. Papa želi čuti nas, stoga je sinodski hod podijeljen u tri dijela koji će se odvijati tijekom dvije godine – dijecezanski, kontinentalni i univerzalni. Obuhvatit će savjetovanja i razlučivanja te završiti u listopadu 2023. u Rimu. Za sudjelovanje u sinodi potrebno je izdvojiti vrijeme, biti s drugima, biti otvoren, vjerovati u Boga, očistiti se od predrasuda, graditi mostove, stvarno živjeti u vjeri i buditi nadu.

Župnik Josip Pivar pročitao je tekst ozdravljenja slijepog prosjaka Bartimeja iz Evanđelja po Marku, Mk 10, 46-52. Uslijedilo je kratko razmatranje i promišljanje nazočnih o evanđeoskom tekstu.

Obitelj Kontrec iz Murskog Središća iznijela je potom svjedočanstvo vjere. Govorili su o svojim životnim i duhovnim radostima i izazovima. Potaknuli su okupljene na svakodnevnu molitvu, redovito ispovijedanje i na sudjelovanju u euharistiji.

Župni zbor izveo je pjesmu „Zahvali”.

Gđa Sanja Nedeljko i gđa Manuela Cerovec uvele su vjernike u razmatranje na temu: Sinodalna Crkva, naviještajući Evanđelje, kroči zajedno.

Pitanja na koja su vjernici odgovarali bila su: 1. Kako se taj zajedničko hod ostvaruje danas u vašoj Crkvi?  2. Na koje nas korake Duh poziva da bismo rasli u svojem zajedničkom hodu?

Zaključak gđe Dušanke Berdin bio je da su župljani Župe sv. Martina u Podturnu velikim dijelom u pravom sinodalnom hodu uz kojega postoje mogućnosti za usavršavanje istoga.

Okupljeni vjernici molili su molitvu „Budi s nama, Gospodine!”

Nakon službenog dijela uslijedio je neformalni dio sinodalnog sastanka koji je prošao u druženju.

Sljedeći sinodalni sastanak zakazan je u Pastoralnom centru sv. Martina u Podturnu u petak, 25. ožujka, s početkom u 18 sati.

Alen Sambolec

 

 

 

 

 

Kreirano: 23. Ožujak 2022.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856